به طور متوسط، هشتاد درصد از مردم زندگی خود را در داخل ساختمانها اعم از ساختمانهای اداری، مدارس، بیمارستانها و یا خانهها میگذرانند. عموما کارآمدی ساختمانها بیشتر از میزان حقوق کارمندان یک کسب و کار در شان و منزلت آن کسب و کار اهمیت دارد. به همین علت، جای تعجب نیست که صاحبان املاک و مدیران دائما به دنبال راهکارهای جدیدی برای کارآمدی، پایداری، ایمنی و راحتی ساختمانها هستند.
اینترنت اشیا ضمن ارائه انقلابی در سیستمهای اتوماسیون و مدیریت سنتی ساختمان، راه حلهای خلاقانه ساختمان هوشمند را برای تحقق این اهداف ارائه میدهد. ساختمانهای هوشمند از اتصال سنسورها، عملگرها و فضای ذخیره ابری برای نظارت و کنترل از راه دور طیف وسیعی از سیستمهای ساختمان از گرمایش و تهویه مطبوع گرفته تا سیستمهای روشنایی و امنیتی، بهره میبرند. به سیستمهای که وظیفه پایش پارامترها، دستور به عمگرها، ذخیره و تحلیل دادهها و نهایتا اندرکنش این فرآیندها با کاربر در بستر اینترنت اشیا را بر عهده دارد، سیستم مدیریت هوشمند ساختمان گفته میشود.
سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان ضمن کاهش هزینههای جاری ساختمان که با اهداف صاحبان املاک، مدیران و مستاجرین هماهنگی بیشتری دارد، راندمان، ایمنی و راحتی بیشتری را نیز برای ساکنین به ارمغان میآورد.
در کشورهایی که قیمت حاملهای انرژی در آنها واقعیست، استفاده از سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان جهت کارآمدسازی مصرف ساختمانها ضروری میباشد. با توجه به قیمت نسبتا قابل قبول سیستمهای مدیریت هوشمند، استفاده از این سیستمها جهت کاهش هزینههای انرژی کاملا مقرون به صرفه میباشد.
در ساختمانهای اداری هوشمند، دستگاه تلفن همراه شما کلید دسترسی و راحتی شماست. به عنوان مثال، یک برنامه ساختمان هوشمند در دستگاه تلفن همراه شما میتواند شما را به سمت باز کردن نقاط پارکینگ هدایت کند. همچنین میتواند مسیرهای پیادهروی را به یک اتاق کنفرانس یا دفتر همکار ارائه دهد. فراموش کردید چراغهای دفتر را خاموش کنید؟ مشکلی نیست! میتوانید آنها را از راه دور تنظیم کرده و با لمس ساده صفحه تلفن هوشمند خود، گرما را کم کنید.
قابلیت همکاری و هماهنگی هر یک از اجزای هوشمند ساختمان با دیگر عناصر ساختمان هوشمند بسیار ضروری میباشد. این امر میتواند تنها در یک اکوسیستم امن اتفاق بیفتد که در آن برنامهها و ذی نفعان میتوانند به یکپارچگی سایر سیستم ها اعتماد کنند و بدانند که دادهها محافظت شده و صحیح هستند. همه راهحلها باید در برابر حملات جسمی و دیجیتال محافظت شوند و با ظهور تهدیدات جدید به روز شوند.
امروزه مهترین چالش پیش روی سیستمهای هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا بحث امنیت میباشد. پیدایش فناوری بلاک چین توجهها را در ایمن سازی سیستمهای هوشمند به خود جلب میکند. در بستر بلاک چین همه رایانهها در حفظ، پردازش و امنیت دادهها مسئول هستند که این خاصیت باعث شده هیچ شخص یا نهادی نتواند به تنهایی کنترل پایگاه داده بلاک چین را در اختیار گیرد. این نوع از کنترل غیرمتمرکز دادهها تا حد چشمگیری امنیت دادهها را در این بستر بالا برده و نوید دهنده رشد سیستمهای هوشمندی که بر مبنای اینترنت اشیا کار میکنند میباشد.
در نهایت، سیستمهای مدیریت هوشمند ساختمان از طریق ذخیرهسازی دادههای محیطی و پردازش هوش مصنوعی بر روی این دادهها، در درازمدت قادر خواهند بود که شرایط محیطی و به ویژه رفتار ساکنین ساختمان را تشخیص دهند که این عمل منجر به بهینه سازی عملکرد ساختمانها خواهد شد. در این صورت، اعضای ساختمان حتی نیاز نخواهند داشت برای کنترل ساختمان خود از گوشی تلفن همراه خود استفاده کنند. در عوض، این خود سیستم مدیریت هوشمند خواهد بود که به کنترل هوشمند ساختمان با توجه به یادگیریهای قبلی و پیشبینیهای خود خواهد پرداخت.